Tallinnas toimus MPEÕK Täiskogu teine istung

20. augustil 2024. aastal toimus Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Eugeni eesistumisel MPEÕK Täiskogu teine istung, mille peamiseks eesmärgiks oli kinnitada abinõud Kiriku suurema administratiivse sõltumatuse saavutamiseks, pidades silmas ka läbirääkimistel riigiga saavutatud kokkuleppeid.

Täiskogu võttis vastu põhikirja uue redaktsiooni, millega on fikseeritud Kiriku sõltumatus administratiiv-, majandus-, haridus- ja tsiviilasjade ajamises. Samuti muudeti Kiriku nimi “Eesti Õigeusu Kirikuks“, millega see viidi kooskõlla patriarh Aleksius II antud Tomosega.

Täiskogu kiitis heaks Sinodi tegevuse läbirääkimisprotsessis riigiga ning väljendas lootust, et Eesti õigeusklikel õnnestub leida tee ja vahendid kirikulõhe ületamiseks, toetudes kanoonilisele korrale, vastastikusele lugupidamisele ja võrdsetele õigustele.

Täiskogu otsustas jätkata oma tegevust, et täie jõuga osaleda kriisiprobleemide lahendamisel, tehes Sinodile ülesandeks määrata vajadusel järgmise istungi toimumise aeg.

Täiskogu rõhutas tänase pidupäeva tähtsust ja tähendust. Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 33. aastapäeval palvetame Eesti kui suveräänse riigi õitsengu, tema kultuuri, traditsioonide ja vabaduse püsimise eest. Saatku rahu, stabiilsus ja heaolu Eestimaa rahvast veel palju aastaid!

MPEÕK pressiteenistus

Foto: Olena Sokolova